Ondersteuning

Bij het kiezen van een IP camera  is het belangrijk van tevoren vast te stellen waarvoor u de IP camera wenst te gebruiken. Wij helpen u graag met het maken van een juiste keuze en leggen de belangrijkste punten uit. Zo komt u zeker tot de beste keuze voor een IP camera.

Wat is een IP Camera?
Een IP camera is een camera die uw computernetwerk gebruikt om live of opgenomen beelden te versturen, zodat u deze kunt bekijken en/of op kan slaan. U kunt een IP camera gebruiken om de kinderkamer, uw huis, tuin, carport, winkel of kantoor te observeren, ook als u er zelf niet bent. Met meerdere IP camera’s kunt u meerdere locaties tegelijk in de gaten houden op uw smartphone, laptop of computer, waar en wanneer u maar wilt.

Binnen of buiten?
De locatie die u wilt bekijken bepaalt de keuze van een IP camera. IP camera’s met goed nachtzicht d.m.v. IR LEDS zijn bij uitstek geschikt voor opnames op donkere locaties. De resolutie van de IP camera bepaalt de scherpte van de beelden/opnames. Veel camera’s hebben een VGA resolutie wat voor een kleinere binnenruimte voldoende kan zijn. De betere en duurdere camera’s hebben een HD of FULL HD resolutie en vaak ook IR CUT, een ingebouwde filter die zorgt voor betere kleuren. De meeste binnencamera’s kunnen zowel horizontaal als verticaal draaien en sommige hebben een PTZ  functie ( Pan, Tilt, Zoom ) waarmee u ook nog kunt inzoomen. PTZ camera’s zijn feitelijk de meest complete camera’s, zeker wanneer deze ook nog voorzien zijn van goed nachtzicht. De meeste binnencamera’’s zijn van kunststof, de meeste buitencamera’s zijn van aluminium, al zijn ze er ook in kunststof uitvoering. Buitencamera’s hebben een beperkte hoek, varierend van 60 tot 90 graden, enkele hebben een zogenaamde ”wide angle” lens die gaat tot 120 graden. Het is dus belangrijk te bepalen wat u wilt bekijken/observeren en wat daarvoor de meest gunstige montagelocatie is.

Beelden bekijken of ook opslaan?
Bekijken
De beelden van uw IP camera bekijken is mogelijk met behulp van verschillende apparaten. Een IP camera is draadloos of met kabel verbonden met een netwerk (router) en krijgt een eigen IP-adres. Dit maakt het mogelijk om de beelden te bekijken via een browser op de laptop, PC of smartphone. Sommige producenten leveren naast deze optie ook losse software voor het aansturen van de PTZ functie. Daarnaast is het mogelijk om met behulp van een app, beelden te bekijken op uw smartphone of tablet (Android en iOS). Is de IP-camera voorzien van een PTZ-optie, dan kunt u deze ook aansturen via een app.

Opslaan
Beelden van een IP-camera opslaan is ideaal wanneer u niet alles live wil bekijken maar wel terug wilt kijken wat er de afgelopen periode is gebeurd. Dit is met name handig bij een opname van diefstal of schade en kan als bewijsmateriaal dienen. Voor het opslaan van beelden is een opslagmedium noodzakelijk, aangezien een IP camera niet standaard voorzien is van een harde schijf. Staat de laptop of PC constant aan, dan kunt u deze gebruiken voor het opslaan van de beelden. Een andere optie is een (micro)SD-kaart gebruiken die je in bepaalde IP-camera's kan steken. Wilt u vaak en veel beelden opslaan dan is een DVR recorder een goed alternatief. Hierop kunnen meerdere camera’s worden aangesloten en de beelden voor langere tijd worden opgeslagen.

Aansluitmogelijkheden
IP camera’s moeten verbonden zijn met een netwerk, zodat beelden kunnen worden verzonden naar apparaten die aangesloten zijn op hetzelfde netwerk. Het centrum van het netwerk is een router. Een IP-camera kan op 2 manieren worden aangesloten op de router.

- via kabel (ethernetkabel)
- draadloos (wifi)

Wilt u via wifi een IP-camera aansluiten op uw router, dan dient  de router wel wifi te ondersteunen!

Bekabeld
Iedere IP camera is voorzien van een netwerkpoort, zodat u met de ethernetkabel een directe verbinding kunt maken met de router en daarmee het netwerk. Een kabelverbinding is stabiel en vereist geen groot draadloos netwerk.

Draadloos
Veel IP camera's kunnen zowel met de kabel als draadloos ( WIFI ) het netwerk gebruiken. WIFI is makkelijk wanneer u geen netwerkkabel naar de IP-camera kunt of wilt aanleggen. Voor een WIFI aansluiting is snelle router noodzakelijk maar de afstand is meestal beperkt en niet altijd stabiel. Voor beide camera’s dient een stroomaansluiting in de buurt aanwezig zijn
   
PoE camera's
Een IP camera sluit u aan op het stroomnet, zodat de camera voeding ontvangt.
In tegenstelling tot gewone IP camera’s halen de PoE camera's halen hun voeding uit de aangesloten netwerkkabel. Dankzij PoE (Power over Ethernet) kunt u deze IP camera's ook plaatsen op locaties waar geen stopcontact aanwezig is. PoE werkt alleen als er aan de andere kant van de IP camera een PoE switch is aangesloten of direct op een DVR recorder of NAS.

Met een DVR recorder of NAS kunt u camerabeelden digitaal opslaan en terugkijken. De DVR recorder of NAS sluit u aan op hetzelfde netwerk als de IP-camera's.

Spy Cams
Bij normaal gebruik van observatie- en beveiligingscamera’s geeft een sticker of bordje aan dat het pand en/of de omgeving door camera’s wordt geobserveerd. Bij spycams is dit niet het geval en het gebruik van spycams of spionage camera’s is aan wettelijke voorwaarden gebonden. Zo is er onder andere de WBP ( Wet Bescherming Persoonsgegevens ) waarin ook de privacy van personen is vastgelegd.

Indien u tot aanschaf van een spycam over wenst te gaan dient u zich dus aan bepaalde regels te houden zodat u geen strafbare handelingen pleegt.

MR Marketing & Design en www.ipcamerasonline.nl accepteren geen enkele verantwoordelijkheid voor het onrechtmatig gebruik van spycams en de eventuele consequenties ervan.